ORTAANADOLUFM

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

DOSTLUK KARDESLİK VE SEVGİ İÇİN BURDAYIZ


    Terlemeye karşı Mersin suyu!

    avatar
    Admin
    Admin


    Mesaj Sayısı : 153
    Kayıt tarihi : 17/02/10

    Terlemeye karşı Mersin suyu! Empty Terlemeye karşı Mersin suyu!

    Mesaj  Admin Perş. Mart 04, 2010 10:06 am

    Her ne kadar hoş bir durum olmasa da terleme tüm sağlıklı insanlarda olması gereken vücudun su, tuz ve ısı dengesini sağlayan fizyolojik bir olay. Ancak yine de bunu önlemenin çaresi yok değil. Ama buna geçmeden önce biraz terleme hakkında bilgi verelim…


    Terleme nedir?

    Terleme tümüyle istemimiz dışında gelişen, metabolizmamızın doğal bir fonksiyonudur. Üstelik vücudumuz için iki önemli işlevi vardır; cildi nemlendirip, vücut ısısını sabitler ve vücudun boşaltım sistemine katkıda bulunur.

    Ter aslında salgılandığında renksiz ve kokusuzdur. Fakat, bakteriler koltukaltı gibi sıcak ve nemli ortamlarda hızla çoğalarak bu salgının kötü kokmasına neden olur.


    Neden terliyoruz?

    Genellikle ortam sıcaklığının yükseldiği, dans, spor gibi fiziksel aktiviteler sırasında terleriz. Bu şekilde vücut ısımızı sabit tutmuş oluruz. Zaten bunun için vücuda yayılmış en az 2 milyon ter bezi görev yapmaktadır. Fiziksel aktiviteler dışında da heyecan, korku, utanma ve sıkılma gibi pek çok olay, fizyolojik bir neden olmadığı halde bizi terletir.

    Vücut ısısı dış sıcaklıklar veya gerilim yüzünden artış gösterdiğinde kan dolaşımı hızlanır. Böylece, ter bezlerinin aktif hale geldiği vücudun üst kısmına doğru bir sıcaklık akımı başlar. Deri üzerinde oluşan ter bu durumda hemen buharlaşıp, deriyi soğutur. Bu sayede insan bir gün içinde kendini fazla yormadan iki litreye kadar su kaybeder. Terlemenin ikinci önemli fonksiyonu ise vücuttaki zehirli maddelerin dışarı atılmasıdır. Bu nedenle saunalara sık sık gidilmesi önerilir.

    Aynı koşullarda terleme oranı kişiden kişiye göre de değişebilir. Ortalama olarak bir insan günde 0.5 ile 1 litre arası terler.


    Terlemeye karşı neler yapılabilir?

    Ter kokusu için çok çeşitli çözümler var. En önemlisi temiz olmak. Bunun yanı sıra da terlemenin yarattığı rahatsızlığı bir takım önlemler alarak en aza indirebilirsiniz;

    Rahat ve hava alan kıyafetler giyin.
    Özellikle pamuklu kıyafetleri tercih edin.
    Vücut temizliğine özen gösterin. Özellikle koltuk altında oluşan istenmeyen tüyleri alarak kötü kokuyu büyük ölçüde önleyebilirsiniz.
    Kahve, alkol ve yakıcı gıdalardan uzak durun.
    Zeytin yapraklarından yapılan çay düzenli tüketildiğinde terlemeyi önlüyor. Temizlenip yıkanmış 1 yemek kaşığı dolusu zeytin yaprağını, 150ml. suda kısık ateşte 3-4 kaynatarak elde edeceğiniz çayı, sabah-akşam günde 2 kez tekrar ederek içebilirsiniz.
    Saf mersin suyu da hem antiseptik etkiye sahip, hem de ter kokularına ve terlemeye karşı etkili doğal bir çözüm. Özellikle saf doğal zeytinyağlı defneli sabunla yıkandıktan sonra, bir parça pamuğa dökeceğiniz mersin suyu ile koltuk altlarınızı ve terden şikayet ettiğiniz diğer bölgelere sürebilirsiniz.
    Gülsuyu’nun tonik etkisi var. Arzu edenler alternatif olarak saf gülsuyunu tercih edebilirler.
    Aşırı terleme için özel formül:

    30cc jojoba yağı,
    3 damla limon çiçeği uçucu yağı,
    2 damla limonotu uçucu yağı,
    2 damla bergamut uçucu yağı, cam bir şişede karıştırılıp çalkalanır, banyodan sonra özellikle koltuk altı bölgesine haricen uygulanır. Uygulama temiz cilde yapılamalıdır.
    Not: Uçucu yağlar saf doğal uçucu yağ olmalıdır. Sentetik kimyasal karışım uçucu yağları önermiyoruz.

      Forum Saati Çarş. Mayıs 15, 2024 3:48 pm