ORTAANADOLUFM

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

DOSTLUK KARDESLİK VE SEVGİ İÇİN BURDAYIZ


    Kolesterolü Azaltan Besinler l Kolesterol düşürücü bitkiler

    avatar
    Admin
    Admin


    Mesaj Sayısı : 153
    Kayıt tarihi : 17/02/10

    Kolesterolü Azaltan Besinler l Kolesterol düşürücü bitkiler  Empty Kolesterolü Azaltan Besinler l Kolesterol düşürücü bitkiler

    Mesaj  Admin Perş. Mart 17, 2011 7:06 am

    Hangi besinler kolesterolü azaltıyor?
    Reçeteli İlaçları kullanmadan, tamamen doğal besinler ve bitkilerden yararlanarak kolesterolünüzü azaltabilir misiniz? Denemeye değer! İşte en çok bilinen, denenen ve güvenilen kolesterol savar besinler:

    Yulaf Kepeği
    Ceviz, fındık, badem (-3) omega
    Elma (kuvarsetin ve pektin)
    Sarımsak (allicin), soğan (kuvarsetin)
    Soya (soya sterol ve stanolleri, genistein)
    Balıklar (omega -3)
    Keten tohumu (omega – 3 ve PSSA)
    Ahududu (pterostilben)
    Greyfurt (pektin)
    Havuç (beta-karoten)
    Kurufasulye ve Diğer Bakliyat (quargum)
    Zeytinyağı (tekli doymamış yağ asitleri)
    Yeşil ve siyah çay (kateşinler)
    Üzüm (resveratrol)
    Domates-(likopen) karpuz

    Kolesterol savar yulaf:Kolesterol düzeyine etki yapan besinlerin en çok denenmişi yulaf Kepeği olmalıdır. Yulaf zararlı (LDL) kolesterolü azaltır. Ama faydalı (HDL) kolesterolde bir değişim yapmaz. Yulaf kepeğinin sadece LDL kolesterolü değil kan şekerini, kan basıncını da dengelediğini ve kilo kontrolünü kolaylaştırdığı da bilinmektedir. Günde 50-100 gr yulaf Kepeği tüketimi bile kolesterolü azaltır. Tüketilen Kepek miktarı arttıkça ki kolesterolde azalma belirginleşmektedir. Yulafı yağsız süt içinde beş dakika pişirerek, soğuk süte ilave ederek veya Doğrudan su ile her gün ilaç niyetine (!) Yiyebilir, yağsız yoğurda ilave edebilirsiniz.

    Muhteşem üçlü: Ceviz, fındık, badem:Ceviz, fındık, badem üçlüsünün etkinlik sıralaması da yukarıda ki gibidir. Her üçü de tekli doymamış yağlarının yüksekliği nedeniyle zeytinyağına benzer. Çoklu doymamış yağ oranı biraz daha yüksek olan ceviz aynı zamanda kalp dostu bir bitkisel omega-3 yağ asidi olan alfa-linolenik asitten de zengindir. Bu yağlı tohumların posadan ve antioksidan vitamin ve minerallerden (E vitamini, Çinko, Selenyum …) de zengin olduğunu, bu besinlerde bol miktarlarda bulunan magnezyumun HDL kolesterolü arttırabileceği ve trigliseridi azaltabileceğini, kan şekerini dengeleyip kalbi güçlendireceğini de hatırlatalım. Günde 100 gram bademin veya 50-60 gram cevizin kolesterolü yüzde 15-20 oranında azaltabildiği belirlenmiştir. Kolesterol azaltayım diye cevizi fındığı avuç avuç tüketmeye kalkmayın. Kilo sorununuz varsa onu üç besinin 100 gramının yaklaşık de 600 kalori civarında yükleyerek sizi kolayca şişmanlatacağını sakın unutmayın. Bizim önerimiz güne 2-3 ceviz veya fındıkla başlamaktır.

    Keten tohumu da etkili
    Bitkisel omega-3 asidi alfa linolenik asidin yağ ucuz ve etkin bir kaynağı da keten tohumudur. 100 gram ceviz yağının 10, Soya Fasulyesi yağının 7 gram 3 karşılık aynı miktar keten tohumu yağının 60 grama yakın omega-3 barındırdığını duyunca sakın şaşırmayın içermesine omega! Keten tohumu veya keten tohumu yağının tam bir omega-3 bombası olması, güçlü bir kolesterol savar olduğundan kuşku duymayın. Bir hatırlatma: keten tohumunun da enerji değeri çok yüksektir. Ayrıca fazla miktarda kullanımı gaz ve ishal de yapabilir. Bizim önerimiz kullanımını 1-2 yemek kaşığı ile sınırlamanızdır.

    Günde üç elma yiyin
    Elma ve Greyfurt dilimlerindeki ortak kolesterol savar Güç pektindir (pektin elma ve Greyfurt suyunda bulunmaz). Günde üç elmanın düzenli olarak tüketimi kolesterol düzeyinde% 5 bir azalma yapabiliyor. Ayrıca elmada bulunan anti oksidan flavonoid kuvarsetinin kolesterolün oksidasyonunu azaltarak damar zararını azalttığını da biliniyor. Günde 1-2 elmanın beslenme planınıza yerleştirilmesi zor olmayacaktır.

    Mutfağınızın doktoru sarımsak
    Çok yetenekli bir mutfak doktoru olan sarımsağın da kolesterolü azaltıp kanı sulandırarak damar sertliğini engellediğini gösteren çalışmalar vardır. Sarımsağın sadece zararlı LDL kolesterolü azaltmayıp faydalı HDL kolesterolü yükselttiğini, kan basıncını düşürüp, anti oksidan gücü ile LDL kolesterol oksidasyonunu da önlediğini göstermişlerdir. Sarımsağın azaltıcı ve damar koruyucu desteğinden günde bir kaç diş sarımsak yiyerek ya da 100-300 kolesterol miligramlık sarımsak tabletlerinden günde birkaç adet içerek yararlanabilirsiniz. Sarımsağın çiğ veya Pişmiş olması, dişlerin olduğu gibi ya da doğranarak yenmesi etkisini farklılaştırmamaktadır. Fazlasının gaz şişkinlik, yanma, ağrı gibi sindirim sorunlarına (ve dostlarınızda koku rahatsızlığına) yol açabileceğini unutmayın.

    Kaynak: Prof Dr Osman MÜFTÜOĞLU

    http://www.osmanmuftuoglu.net/hastaliklar/kolesterol/kolesteroludusurenbesinler.aspx

    Alıntıdır.

      Forum Saati Ptsi Nis. 29, 2024 3:03 am